Spring naar content

Het proces

De daadwerkelijke crematie van een overledene vindt plaats in een crematieoven. Dit is een verbrandingsoven die speciaal is ontwikkeld om een menselijk lichaam te cremeren. Voor een crematie kan plaatsvinden wordt de oven voorverwarmd zodat het crematieproces zo goed mogelijk kan plaats vinden. Nadat de uitvaartkist met de overledene is ingevoerd in de oven en de uitvaartkist vlamvat, zal de temperatuur tijdens het proces oplopen tot ongeveer 1100 graden.

Het crematieproces is volledig geautomatiseerd. Een computer houdt precies bij wat er in de oven gebeurt en zorgt voor de juiste condities. Bij de crematie is een medewerker van het crematorium aanwezig. Deze vertelt aan de eventueel aanwezige nabestaanden wat er gaat gebeuren en zorgt ervoor dat de overledene wordt ingevoerd in de oven. Om te zorgen dat er na de crematie geen verwisseling van de as kan plaatsvinden, wordt er voor het invoeren in de oven een identificatie-steentje met het unieke crematienummer van het crematorium op de uitvaartkist gelegd. De ovenist houdt het crematieproces in de gaten en zorgt ervoor dat de as van de overledene op de juiste plek komt.

Een crematie duurt ongeveer 75 minuten, dit kan soms wat korter of langer zijn. Om ervoor te zorgen dat ook zwaardere personen kunnen worden gecremeerd zijn nieuwe crematieovens voorzien van een deur van 110 cm breed. Mensen vragen zich soms af waarom ze geen rook zien komen uit een schoorsteen boven het crematorium. Dat heeft te maken met de techniek die verwerkt is in de ovens. Ze zijn van het juiste formaat, hebben een naverbrandingsruimte en de besturingsprogramma’s zijn zo geschreven dat de verbranding geheel rook- en reukloos verloopt. Daarnaast zijn crematoria tevens uitgerust met filters, waardoor ook al het stof volledig wordt opgevangen. Deze filters zorgen er ook voor dat crematoria tegenwoordig voldoen aan alle strenge milieuvoorschriften.

Nadat de crematie heeft plaatsgevonden wordt de as van de overledene en eventuele andere overblijfselen verzameld. Denk hierbij aan bepaalde soorten chirurgische metalen die niet (geheel) verbranden. De medewerker van het crematorium zal ervoor zorgen dat de as in een asbus wordt bewaard totdat deze aan de nabestaanden ter beschikking kan worden gesteld.